Ohjaajien koulutus: Futisklubiohjaajan peruskurssi

TPV Futisklubi järjestää kaikille halukkaille Futisklubiohjaajan peruskurssin.

Kauden 2021 kurssien ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin.

Ohjaajan tehtävänkuvaus

1) Suunnittelee harjoitusohjelman koko kaudelle etukäteen ja pyrkii noudattamaan sitä.
2) Huolehtii siitä, että joukkue pelaa otteluohjelmassa sille merkityt pelit.
3) Vastaa joukkueensa peliasuista ja varusteista sekä mainosten asiallisesta kiinnityksestä. Noutaa joukkueen paidat, pallot ja muut tarvikkeet varusvarastolta ja palauttaa ne syksyllä puhtaina varastoon.
4) Välittää seuran antamat tiedotteet ja muun materiaalin junioreille ja toimii yhteyshenkilönä junioreiden vanhempien ja seuran välillä.
5) Täyttää asiallisesti joukkueluettelon (HUOM! hetut vakuutusta varten) ja muut paperit ks. kilpailusäännöt kohta seitsemän. Huolehtii, että omat ja joukkueen tiedot ovat ajan tasalla ilmoittamalla muutoksista toimistolle.
6)Tarkastaa lisenssinmaksukuitit ja antaa sen nähtyään juniorille pelipaidan ja lisenssikortin.
7) Käy joukkueen ja vanhempien kanssa pelisääntökeskustelut. (kts. Kaikki Pelaa -säännöt.)
8) Ilmoittaa ottelutulokset välittömästi pelin jälkeen toimistolle kotiotteluista.
9) Esiintyy esimerkillisesti junioreille kaikissa tilanteissa ja vaatii samaa myös heiltä.
10) Vastaa pelaajiensa käyttäytymisestä ja toimista seuran järjestämissä tilaisuuksissa.
11) Vastaa joukkueen mahdollisesta valokuvauksesta. (Valokuvaus on järjestetty normaalisti yhden kesäturnauksen yhteydessä).
12) Opettelee Futisklubin toimintaa ohjaavat säännöt ja sitoutuu noudattamaan niitä.
13) Vastaa siitä, että kaikki pelaavat tasapuolisesti SPL:n Kaikki Pelaa –sääntöjen mukaisesti.
14) Käyttää seura-asua peleissä, turnauksissa ja seuran järjestämissä tapahtumissa.
15) Opastaa junioreiden siirtymistä ikäkausijoukkueisiin.

Ohjaajan muistilista

1) Ole paikalla n. 15 min aikaisemmin kuin pelaajasi.
2) Pidä kirjaa junioreiden osallistumisesta harjoituksiin ja peleihin ja pelien ja harjoitusten lukumäärästä, sekä mitä on harjoiteltu harjoituspäiväkirjan avulla.
3) Täytä ottelupöytäkirja huolellisesti.
4) Älä arvostele vastustajia tai tuomaria.
5) Harjoitusten pääsisältö on taitotekniikka ja pienpelit. Ole positiivinen ja kannustava.
6) Ole yhteistyössä muiden valmentajien kanssa, varmista peliaikataulu ja ilmoita ajoissa vastustajille
muutoksista.
7) Kenellekään mukaan haluavalle juniorille ei saa sanoa ei. Mikäli oman ikäluokan joukkuetta kaupunginosassa ei ole, selvitä kaupunginosan yhteyshenkilön kanssa mahdollisuus pelata vanhemmassa ikäluokassa tai toisessa kaupunginosassa.
8) Kysy valmentamisesta apua tutorilta. Käy mahdollisuuksien mukaan seuran E-valmentajakurssi.
9) Ohjaaja on pelaajaa varten, ei pelaaja ohjaajaa.

"Hyvä ohjaaja on..."

Tutkimukset osoittavat, että lasten ja nuorten määritelmä hyvästä ohjaajasta, valmentajasta ja erotuomarista on seuraavat asiat:

1) Pitää hyvän järjestyksen. (turvallisuus)
2) Osaa auttaa asioiden oppimisessa. (kehittyminen)
3) Saa harjoittelemisen ja pelaamisen tuntumaan kivalta. (ilo)
4) On kärsivällinen. (lupa onnistua ja epäonnistua)
5) Muistaa tiedottaminen vanhemmille. (kommunikointi)

Ohjaajan oppaita

Ohjaajan opas - TPV:n oma opas, jossa on esitetty tiivistetysti kaikki oleellinen. Opas sisältää myös malliharjoituksia, joilla pääsee mukavasti hyvään alkuun.

Pienpelivinkkejä treeneihin

Ikäryhmäkohtaiset malliharjoitukset

Ohjaajana aloittaminen on monesti haastavaa. Kaikilta ei löydy omaa pelaajataustaa ja vaikka pelikokemusta olisikin, on usein vaikea hahmottaa, millaisia harjoituksia pitäisi eri ikäisille lapsille suunnata.

Tälle sivulle on koottu Futisklubin tarpeita varten ikäryhmäkohtaiset harjoituskansiot. Ne eivät ole ainoa tapa toteuttaa harjoituksia, mutta niiden on todettu toimivan ja vastaavan lasten kehitysasteita.

Ohjaajien arjen helpottamisen lisäksi malliharjoitteiden seuraaminen palvelee koko TPV:tä. Jos näitä harjoituksia pyritään noudattamaan, on junioreiden mahdollinen ikäkausijoukkueisiin siirtyminen jouhevaa. Tällöin tiedetään, että oikeisiin perusasioihin on keskitytty jo ruohonjuuritasolta alkaen.

Harjoitukset kannattaa laatia siten, että yhdessä harjoituksessa keskitytään yhteen pelilliseen pääteemaan (esimerkiksi kuljettaminen, laukominen, syöttäminen). Kansiosta löytyvät 3-4 erillisen osion harjoituskokonaisuudet on suunniteltu tätä periaatetta noudattaen. Ne korostavat aina jotakin keskeistä taitoa.

Harjoitukset on hyvä järjestää siten, että siirtymä osiosta toiseen kävisi nopeasti. Mieti etukäteen, miten pääsisit mahdollisimman vähin keilansiirroin ja kenttäjärjestelyin. Odottelu ja jonottaminen on harvemmin lapsista kivaa.

Futisklubin kausi on lyhyt. Siksi on syytä panostaa sellaisiin harjoituksiin, jotka toimivat juuri sinun ryhmässäsi. Harjoituksissa on hyvä olla paljon sellaista toistoa, joka on lapsista hauskaa. Peli-ilo on kaikkein tärkeintä. Pääsääntönä voidaan pitää, että yhden Futisklubikauden aikana ehtii käydä läpi kaksi pelillistä teemaa. Tällöin lapsia ei kuormiteta liiaksi uusilla opittavilla asioilla. Aikaa kehitykselle löytyy kyllä.

Ryhmissä on usein suuria taidollisia eroja, koska lapset ovat aloittaneet jalkapallon eri aikoihin ja taidollinen kehitys vaihtelee yksilöllisesti. Jos joukkueella on riittävästi ohjaajia tai jos pystyt värväämään vanhempia kentän laidalta ”rauhanturvajoukoiksi”, pyri järjestämään kunkin pelaajan kehitystason mukaisia harjoituksia. Liian vaikea tai liian helppo tekeminen ei motivoi lasta.

Pelejä ennen on hyvä muistuttaa lapsia niistä asioista, joita on harjoiteltu. Silloin peleissäkin opitaan niitä treeneistä tuttuja juttuja. Kannusta joukkuettasi omien ratkaisujen löytämiseen pelitilanteissa. Älä ylivalmenna, vaan anna lapsen löytää omat ratkaisunsa. Vähitellen harjoitellut asiat näkyvät myös peleissä.

E10 11.zip E10-E11.zip

F9.zip