Naisten edustuksella hyvä kausi takana – päävalmentajan tilinpäätös
Julkaistu: 19.10.2023 12.22

Naisten edustuksella hyvä kausi takana – päävalmentajan tilinpäätös

TPV:n naisten edustusjoukkueen kautta Naisten Kakkosessa voi sanalla sanoen kuvata onnistuneeksi. Sijoitukseen tuli parannusta roimasti, ja viime kauden putoamistaistelu oli tällä kertaa vain paha muisto. Sarja päättyi neljännelle sijalle, josta on hyvä rakentaa eteenpäin. TPV:ssä ollaan muutenkin panostamassa lisää tyttö- ja naisfutiksen pelaajapolkuun, joten tulevaisuus näyttää tässäkin suhteessa valoisalta.

Päävalmentaja Mikko Lepistö on luonnollisesti naisten joukkueen suoritukseen tyytyväinen. Mutta mitä löytyy menestyksen taustalta – mitkä olivat perussyyt?

”Kyllähän meillä pelaajamateriaali laajeni ja parani todella paljon tälle kaudelle. Syntynyt kilpailutilanne sai jokaisen yrittämään entistä enemmän ja toisaalta valmentajana pystyi hieman miettimään kuka pelaajista sopisi mitäkin vastustajaa vastaan. Joukkueeseen kehittyi kauden edetessä aivan mahtava henki ja sen varaan oli hyvä rakentaa.”

Viime vuonna Lepistö joutui tekemään joukkueensa kanssa hieman kompromisseja treenaamisen kanssa. Tapahtuiko täksi kaudeksi olosuhteissa ja treenaamisessa oleellisia muutoksia?

”Joukkue harjoitteli samantyyppisesti, mutta pelaajamäärän tuoma muutos vaikutti tähänkin. Pystyimme treeneissä tekemään enemmän pelipohjaista harjoittelua, mutta toisaalta henkilökohtainen valmennus hieman kärsi. Meillä oli hieman helpompaa nyt, kun saimme pitkiä pätkiä olla vakioiduilla treenivuoroilla.”

Jälkikäteen on aina myös vähän spekuloitava. Mitä nouseminen olisi vaatinut – vai onko kysymys edes relevantti?

”On se kysymys relevantti. Menetimme liikaa asetelmia heti alkukaudesta. Joukkueesta uusiutui jopa 50% ja emme vain olleet valmiita kauden alussa. Ensimmäiset kierrokset jouduimme hakemaan omaa peliä ja opettamaan peli-identiteettiä niin vanhoille kuin uusillekin pelaajille. Heti kauden alkuun vielä kohtasimme kaikki sarjan kärkijoukkueet ja vaikka otimmekin kovan kirin, niin tehtävä oli lopulta mahdoton: pelasimme yli puolet sarjasta tietäen, ettei tilanne kestä yhtäkään pistemenetystä. Tasapelitkin olisivat auttaneet meitä alussa paljon, kun päävastustajat eivät olisi saaneet kohtuutonta etumatkaa.”

Lepistö muistuttaa, että nousemiseen tarvitaan muutakin kuin pelkät hyvät peliesitykset:

”Toisaalta haluamme olla täysin valmiita Ykköseen, kun sinne joskus nousemme. Tulevalle kaudelle kehitämme taustajoukkojen toimintaa ja ottelutapahtumaa: tällaisten asioiden on oltava kunnossa jo Kakkosessa. Luonnollisesti myös treenaamisen on oltava laadukkaampaa heti talvella.”

Otetaanpa sitten jo katse kauteen 2024. Miten joukkue jatkaa tästä eteenpäin ja kasvaako nälkä syödessä?

”Kaikki vaikuttaa hyvältä ensi kautta ajatellen. Runko pysynee hyvin kasassa ja pääsemme jatkamaan aloittamisen sijaan. Muutama tärkeä pelaaja miettii vielä ensi kauden kuvioitaan ja näiden jatkamisen eteen teemme tietysti hommia. Harjoittelua tullaan kehittämään entistä paremmaksi ja toisaalta alla toimiva juniorityö tuo meille lisää virtaa. Vaikka sarjat kovenevat vuosi vuodelta, niin uskon TPV:n löytyvän taas kärkikahinoista ensi kaudella.”

TPV:ssä panostetaan tällä hetkellä tyttöfutikseen ja toimivaan pelaajapolkuun naisten edustusjoukkueeseen asti. Aivan heti tämä ei edustusjoukkueessa näy, mutta tämä on varmasti tervetullut juttu naisten edustusjoukkueen näkökulmasta?

”Kyllä se on meille valtavan iso asia. Meidänkin pelaajistamme huokuu uusi innostus, kun toiminnalla on jokin tarkoitus ja tulevaisuus. Yhteistyö edustuksen ja vanhimpien junioreiden välillä on poikkeuksellisen hyvää jo nyt, ja junnujen vanhetessa tämä tulee vain lisääntymään. Katsotaan, josko jo ensi kaudelle saisimme jopa joitain yhteisiä tapahtumia rakennettua. Uskon, että yhteistyö tulee kantamaan hedelmää yllättävän nopeasti muidenkin ikäluokkien välillä. TPV:hen on rakentumassa erittäin hieno reiluuteen ja rehtiyteen perustuva yhteen hiileen puhaltava tyttö- ja naisfutisjuttu. Tulevat vuodet tulevat olemaan varmasti mielenkiintoisia tällä saralla ja toivon todella paljon, että saamme tälle täyden tuen seurassa ja kaupungissa.”