Julkaistu: 02.11.2019 00.00

Jalitsun yleisohje

Jalitsua koskevia yleisohjeita 11/2019

  • Pukukopit

Pukukoppeja on varattu 2 kappaletta harjoitustuntia kohden. Pukukoppien avaimet noudetaan ja palautetaan hallin sisällä olevaan telineeseen. Pukukopin saa käyttöön 30 minuuttia ennen harjoitusajankohdan alkua ja avain tulee olla palautettuna telineeseen puoli tuntia harjoitustunnin päättymisen jälkeen. Jos joukkueita on tunnin aikana paikalla enemmän kuin 2 tulee pukukopit jakaa joukkueiden kesken.

2. Alkulämmittely hallissa

Seurojen kannalta on tärkeää, että tunnin vuoro voidaan käyttää täysimääräisesti jalkapallon kehittämiseen. Tästä syystä jokaisen vuoronhaltijan tulisi mahdollistaa, mikäli meneillään olevat harjoitukset sen mahdollistavat, tila seuraavalle/edelliselle joukkueelle veryttelyä varten. Normaalisti tämä tila on kentän keskellä, mutta jos tämä ei ole mahdollista paikka voi olla muuallakin hallissa. Veryttely voi alkaa aikaisintaan 20 minuuttia ennen oman vuoron alkua ja saa jatkua enintään 20 minuuttia vuoron päättymisen jälkeen. Halli sulkeutuu kello 22, jolloin hallista joudutaan poistumaan.

3. Alkulämmöille tulevien joukkueiden velvollisuus

On hyvien tapojen mukaista kysyä harjoitusvuorolla olevilta sopiva paikka Veryttelylle. Veryttelyllä olevien joukkueiden on varmistettava, että toiminta ei häiritse harjoitusvuoroa. Esim. pallot pysyvät poissa vuorolaisten harjoituksista jne.

4. Maalit

Maaleja ei saa sijoittaa seuraaviin kohteisiin:

  • pressujen liepeiden päälle, jotta ne eivät repeydy
  • hätäuloskäytävän ovien eteen, jotta hätäpoistuminen hallista on mahdollista
  • hallin keskelle korkeusluotaimen alle, jotta säästytään turhilta hälytyksiltä.

5. Eteläpäädyn huoltotunneli

Huoltotunnelin tai ilmanpuhaltimen päälle ei saa kiivetä pressun liepeiden kautta. Jos kiipeäminen on ainoa tapa päästä hakemaan pallo, jätetään pallo hakematta. Pallon saa kyllä takaisin seuraavina päivänä.

6.Golf-kärry

Golf-kärryyn ei missään tapauksessa saa koskea. Harjoittelevien joukkueiden tulee valvoa, ettei golf-kärryssä tai golf-kärryn karsinan ole henkilöitä ja poistaa siellä oleskelevat henkilöt hallista.

7. Hallin siisteys

Siisteys on kaikkien vastuulla. Sukkateipit ja muut roskat tulee laitta kentän reunalla oleviin roskiksiin.

8. Kassit, takit, ulkokengät, juomapullot jne

Mukana tulevat tavarat tulee sijoitta hallin reunoille siististi vähintään 5 metrin etäisyydelle ulko-ovesta. Tavaroita ei saa sijoitta lämmittelyalueelle, sisääntuloväylille eikä poistumisteiden eteen.

9. Hallin aukaisu

Halli aukaistaan vasta kun paikalla on aloittavaan vuoroon kuuluva Valmentaja, Joukkueenjohtaja tai Huoltaja, joka on täysi ikäinen, sekä siis vastuussa ohjeiden noudattamisesta siitä hetkestä eteenpäin vuoron loppumiseen asti

10. Vuoron loppuessa

Vuoron vastuullinen Valmentaja, Joukkueenjohtaja tai Huoltaja on viimeinen henkilö, joka poistuu hallista siinä vaiheessa kun oman vuoron jälkeen ei ole uusia vuoroja tai alkavalle vuorolle ei tule mitään joukkuetta treenaamaan. Tämä vastuullinen henkilö myös sulkee hallin oven ja ilmoittaa tilanteesta kenttähenkilökunnalle

11. Pelastusohjeet

Kaikkien vuoroja vetävien (valmentajat, huoltajat, Jojot) tulee tuntea hallin pelastusohjeet. Ohjeet nähtävissä hallin ilmoitustaululla. Lisäksi ohjeet on jaettu seuroille ja muiden käyttäjien vastuuhenkilöille.

12. Hallissa mahdollisesti olevat muut henkilöt

Halli on tarkoitettu vain seurojen käyttöön. Harjoitusvuorolaiset ovat vastuussa myös hallissa mahdollisesti omatoimista treenausta tekevien toimista ja että myös he noudattavat annettuja ohjeita.

Mikäli annetuista ohjeista on tarve poiketa, tulee ottaa yhteyttä seuran halliyhdyshenkilöön, joiden nimet löytyvät hallin ilmoitustaululla olevasta vuorolistasta.

Yhteistyöllä riippumatta verkkarin väristä saadaan vietyä Tamperelaista jalkapalloa eteenpäin. Jalkapallo on iloinen ja hauska asia!


Perustietoa Jalitsusta

Hallin Käyttöikä

Hallissa käynnistyy nyt yhdeksäs toimintakausi (syksyllä 2019), ja normaalisti näillä halleilla käyttöikä on vähintään 15 vuotta, ja oikeilla huoltotoimenpiteillä pystytään hallin käyttöikää pidentämään huomattavasti. Hallin automaatiolla ja sähkökoneillahan käyttöikä on yleensä pitkälle yli 20 vuotta. Tietysti sääolosuhteiden aiheuttamien vahinkojen vuoksi osia hallista voidaan joutua uusimaan jo aiemmin, kuten nyt on uusittu eristemuovit sekä valaistusta. Hallin todelliseen käyttöikään vaikuttaa oleellisesti tehdyt huolto- ja ylläpitotoimenpiteet sekä annettujen sääntöjen mukainen käyttö.

Hallin Perustekniikka

Jalitsuhalli on ylipainehalli, jossa hallin sisällä vallitsee käyttöaikana 160 ja 350 Pascalin välille säädettävä ylipaine. Halli saavuttaa nostossa muotonsa jo 25-30 Pascalin ylipaineella ja kaikki tämän yli lisättävä paine on varautumista luonnon voimia vastaan. Vallitsevaan käyttöpaineeseen vaikuttaa pääasiallisesti tuuli, sekä jää- ja lumikuorma hallin päällä ja reunoilla. 350 Pascalia on hallin valmistajan asettama maksimi ylipaine tämän tyyppisille halleille.

Halli on rakennettu kaupungin omistaman jalkapallokentän päälle, josta se tulee kaupungin kanssa tehdyn sopimuksen mukaan purkaa kesäkauden ajaksi. Purkamisen takia hallityypiksi on valittu aikoinaan käytössämme oleva hallityyppi. Purkuvaateen takia kiinteämmät ratkaisut eivät olleet mahdollisia.

Hallin lämmitys tapahtuu puhaltamalla lämmitettyä ilmaan hallin sisälle. Hallin lämmönvaihdin on kytketty Tampereen kaupungin kaukolämpöverkkoon. Sähkökatkoksien varalta hallilla on myös dieselgeneraattori tuottamassa varavoimaa, jotta hallin kriittiset toiminnot toimivat myös sähkökatkon aikaan.

Hallin Valvonta

Käyttökauden aikana, hallilla on päivittäinen valvonta niin hallin kunnon, kuin vallitsevien olosuhteiden osalta, mm. Lumi ja jääkuormaa valvotaan päivittäin. Tarvittaessa halli suljetaan ennaltaehkäisevästi, jotta voimme tehdä tarkempaa määritystä hallin kunnon suhteen. Lumi- ja jääkuorman poistamiseksi käytetään alan ammattilaisia poistamaan kuormaa hallin katolta. Tarvittaessa järjestetään lumitalkoita poistamaan liiallinen lumi hallin reunoilta. Pieni lumikerros reunoilla ei haittaa vaan toimii itseasiassa hyvin eristävänä kerroksena.

Hallissa on myös reaaliaikainen hälytysjärjestelmä, joka aiheuttaa automaattisen hälytyksen kriittisistä poikkeamista niin Securitaksen 24/7 hälytyskeskukseen sekä hallin ylläpitovastuullisille. Hallista valvotaan useampia eri asioita, kuten hallin korkeutta, lämpötilaa, puhaltimien toimintaa ja muita kriittisiä toimintoja. Hallissa on myös liiketunnistimet ja ovivahdit ehkäisemään luvattomia kulkemisia hallissa.

Halli on painetta lukuun ottamatta täysin etähallittavissa. Painetta voidaan säätää vain paikan päällä, jotta säädön mahdollisiin vaikutuksiin pystytään reagoimaan tarvittaessa nopeasti.

Hallille on luotu käyttöohjeet, joiden noudattaminen on tärkeää, jotta hallin turvallinen käyttö voi jatkua vielä pitkään tulevaisuuteen. Kaikki vuorojen vastuullisten pitäisi tuntea nämä käyttöohjeet sekä hallin pelastusohjeet.

Hauskoja ja ennen kaikkea turvallisia hetkiä kaikille hallissamme.

Jalitsun Hallitus

Seuran uusimmat